Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, πριν την ψηφοφορία, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του υποσχόμενος μια «νέα εποχή μεταρρυθμίσεων» στην Ιταλία, εκτιμώντας πως πρέπει να «βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

«Πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που θα επιτρέψουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι δίκαιη σε κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Κόντε στους βουλευτές.

Οι πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες «κινδυνεύουν να καταστρέψουν πλήρως τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας», πρόσθεσε ο Κόντε.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι, «η Ιταλία θα είναι η κινητήρια δύναμη μιας φάσης επανεκκίνησης και ανανέωσης της Ένωσης, με σκοπό να οικοδομήσουμε μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, εκείνες που η «ιστορία, η γεωγραφία και η πολιτικο-πολιτιστική παράδοση» επιβάλλουν στην Ιταλία.

«Εκτός από την ευθύνη μας ως χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», οι άλλες κατευθυντήριες γραμμές είναι «οι διατλαντικές σχέσεις, ως μέλη του ΝΑΤΟ και οι θεμελιώδεις δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου», είπε ο Κόντε.

Η Μεσόγειος «έχει σημαδευτεί από ανθρωπιστικές κρίσεις και αυξανόμενες εντάσεις αλλά παραμένει επίσης ένα πεδίο μεγάλων ευκαιριών», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η νέα πλειοψηφία του οποίου υποστηρίζεται από το M5S (Κίνημα των Πέντε Αστέρων), το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά) και το μικρό κόμμα της αριστεράς Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e Uguali, LEU).

«Η προσωπική δέσμευσή μου είναι να μην σταματήσω στη Μεσόγειο και σκέπτομαι να συνεχίσω να προσδίδω τη μεγαλύτερη προσοχή στην Αφρική, ενισχύοντας τον διάλογο στο ανώτατο επίπεδο με εμένα ως διερμηνέα στην Ευρώπη του θετικού ρόλου αυτής της ηπείρου στη διεθνή δυναμική», δήλωσε ο Κόντε.