Περισσότερες από 90.000 εστίες φωτιάς κατακαίνε το τροπικό δάσος, εγείροντας την ανησυχία των ειδικών. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βάζουν συνήθως φωτιές για να καθαρίσουν το δάσος. Αλλά ο αριθμός των φωτιών φέτος αντικατοπτρίζει μια ανησυχητική πορεία στο ποσοστό της αποψίλωσης των δασών, το οποίο είχε αρχίσει να πέφτει το 2005, αλλά την τελευταία δεκαετία έχει και πάλι ανέβει.

Πολλοί άνθρωποι κατηγορούν την κυβέρνηση της Βραζιλίας για την τρέχουσα κρίση. Αλλά ως περιβαλλοντικός ερευνητής, ο Ρόμπερτ Γουόκερ που έχει εργαστεί στον Αμαζόνιο εδώ και 25 χρόνια, γράφει στη Daily Mail ότι τα πράγματα πήγαιναν λάθος και πριν από την εκλογή του Μπολσονάρο το 2018.

Και οι πιθανότητες επιβράδυνσης της αποψίλωσης των δασών παραμένουν ασαφείς επειδή -εν μέρει- η σημερινή διοίκηση της Βραζιλίας έχει επιδεινώσει την κατάσταση με την αντι-περιβαλλοντική ατζέντα της.

Για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της χώρας ανέπτυξαν μια πολιτική προστασίας του Αμαζονίου και έφτασε να προστατεύεται το 43% της έκτασής του. 

Όμως όσο τα χρόνια περνούσαν και οι άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν στο τροπικό δάσος ένα τεράστιο απόθεμα πολύτιμων πόρων για να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική ανάπτυξη μιας φτωχής περιοχής.

Στη Βραζιλία, η κυβέρνηση δημιουργεί προστατευόμενες περιοχές, αλλά μειώνει τον αριθμό τους προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν έργα υποδομής. Η πρώην Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ μείωσε ακόμα και το Εθνικό Πάρκο του Αμαζονίου το 2012, για να «ανοίξει το δρόμο» για υδροηλεκτρικές κατασκευές.

Η πρόθεση εκμετάλλευσης των πόρων του Αμαζονίου οδήγησε στην αναθεώρηση του κώδικα δασοκομίας το 2012, έτσι ώστε να ευνοείται η γεωργία και όχι το περιβάλλον. 

Από τη δεκαετία του 1970, οι πυρκαγιές μπαίνουν κάθε χρόνο για να δημιουργηθεί εύφορο έδαφος για τα χωράφια και τα βοσκοτόπια.

Ωστόσο, οι πυρκαγιές δεν επεκτάθηκαν ποτέ σε εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές στις ΗΠΑ αλλά αυτό θα μπορούσε πια να αλλάξει.

Αυτό σημαίνει ότι το δάσος θα είναι όλο και πιο ευάλωτο στη φωτιά εξαιτίας της συσσώρευσης εύφλεκτων υλικών.

Εάν η Βραζιλία δεν «αλλάξει πορεία» οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα έρθει στο εγγύς μέλλον η στιγμή που οι πυρκαγιές του Αμαζονίου θα καίνε χωρίς έλεγχο και το δάσος θα φτάσει στο «σημείο μηδέν».

Πηγή: Daily Mail