Ο Μπόλτον, το «γεράκι» του Λευκού Οίκου και βασικός αρχιτέκτονας της αυστηρής στάσης του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, ήταν γνωστό ότι πίεζε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να τηρήσει ακόμη πιο σκληρή γραμμή.

«Πληροφόρησα χθες το βράδυ τον Τζον Μπόλτον ότι οι υπηρεσίες του δεν είναι πια απαραίτητες στο Λευκό Οίκο. Διαφωνώ έντονα με πολλές από τις εισηγήσεις του, όπως και άλλοι στην κυβέρνηση, και γι' αυτό ζήτησα την παραίτησή του, την οποία μου παρέδωσε σήμερα το πρωί» ανέφερε ο Τραμπ.

Η ανακοίνωση έγινε μόλις μία ώρα πριν από προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου του Τζον Μπόλτον με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν.

Ο Μπόλτον, ο τρίτος στη σειρά σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, πίεζε τον πρόεδρο να τηρήσει σκληρή γραμμή σε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας της σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν και συνηγορούσε υπέρ μιας πιο αυστηρής προσέγγισης σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία και το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη, ο Αμερικανός πρόεδρος έστελνε διφορούμενα και αντικρουόμενα μηνύματα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πρόθυμος να συναντηθεί και να διαπραγματευτεί με την ιρανική ηγεσία.

Σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η απόλυση του Τζον Μπόλτον αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της «στρατηγικής μέγιστης πίεσης» που ακολουθεί η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης.