Ερευνητές του Πανεπιστημίου Nanjing της Κίνας και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πιστεύουν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη κατέστρεψε τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της Μέσης Πέρμιας Περιόδου. Η έκρηξη αυτή συνέβη στη Νότια Ασία, κοντά στη Μιανμάρ, πριν από 260 εκατ. Χρόνια και αύξησε τον συνολικό αριθμό των ειδών που εξαφανίστηκαν.

Μέχρι τώρα, οι ιστορικοί πίστευαν ότι υπήρξαν πέντε γεωλογικές εποχές που καθορίστηκαν από την εξαφάνιση ειδών: Ορδοβίκια–Σιλούρια γεγονότα εξαφάνισης, Ύστερη Δεβόνια εξαφάνιση, Πέρμια-Τριασική εξαφάνιση, Τριασική-Ιουρασική εξαφάνιση, Κρητιδική - Παλαιογενής εξαφάνιση.

Η πρώτη από αυτές, συνέβη πριν από περίπου 540 εκατομμύρια χρόνια  και ήταν η δεύτερη πιο σοβαρή καθώς εξαφανίστηκε σχεδόν το 85% της θαλάσσιας ζωής. 

Η πιο πρόσφατη μαζική εξαφάνιση συνέβη όταν ένας αστεροειδής χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια και συχνά συνδέεται με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Εντούτοις, πιστεύεται ότι υπήρξε μια προηγουμένως άγνωστη έκρηξη μεταξύ αυτών των δύο χρονολογικών οροσήμων.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον αριθμό των μαζικών εξαφανίσεων και το χρονοδιάγραμμά τους για να διερευνήσουμε τα αίτια τους», εξηγεί ο Μάικλ Ραμπίνο, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο περιοδικό Historical Biology.

Πηγή: Daily Mail