Το πεντασέλιδο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από πίεση Βρετανών βουλευτών περιγράφει λεπτομερώς τα «χειρότερα σενάρια» για τον αντίκτυπο που θα έχει μία άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό περιγράφονται οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και καυσίμων, τα προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων καθώς και το χάος στους δρόμους και τις μετακινήσεις στη Βρετανία.

Προβλέπεται μια αύξηση στο χρόνο αναμονής των φορτηγών που θέλουν να περάσουν τη Μάγχη. «Η απουσία προετοιμασίας σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χόρο στα γαλλικά λιμάνια για τα "ανέτοιμα" φορτηγά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση της ροής κατά 40%-60% μέσα σε μια ημέρα» αναφέρεται στο έγγραφο.

Σημειώνεται επίσης ότι το χάος του άτακτου Brexit θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρεις μήνες χωρίς να αποκλείεται και «σημαντικά μεγαλύτερη περιόδος αναταραχής» καθώς τα φορτηγά θα περιμένουν έως και 2,5 ημέρες για να περάσουν στη Βρετανία, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα και στην προμήθεια φαρμάκων. Αυτή η έλλειψη είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κρίσεις με διάφορες ασθένειες, σημειώνουν οι συντάκτες.

Όσο για τα τροφίμα, οι συντάκτες αναφέρουν ότι η προσοχή στρέφεται «σε ορισμένους τύπους φρέσκων τροφίμων για τους οποίους θα μπορούσαν να υπάρχουν μειώσεις καθώς αναμένονται προβλήματα και υλικά συσκευασιών. Σε συνδυασμό αυτοί οι δύο παράγοντες δεν θα προκαλέσουν συνολικές ελλείψεις αλλά θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα και θα προκαλέσουν αύξηση τιμών, εξέλιξη που θα επηρεάσει ευπαθείς ομάδες».

Οι συντάκτες του Yellowhammer προειδοποιούν για «διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις σε όλη την Βρετανία που θα απασχολήσουνε μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα αύξησης των εντάσεων και διαταραχής της δημόσιας τάξης».

Δείτε εδώ το έγγραφο