Δραστικά μέτρα αποφάσισαν να λάβουν οι τοπικές Αρχές μίας περιοχής στη νότια Ιταλία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού.

Προσφέρουν 700 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια σε υποψήφιους κατοίκους για να ξαναγεμίσουν τα χωριά της περιφέρειάς τους.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσα απλά όσο φαίνονται, αφού υπάρχουν και μερικές… παγίδες! Το χωριό θα πρέπει να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους, ενώ ο υποψήφιος κάτοικος πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ανοίξει μία επιχείρηση.

Οι τοπικές Αρχές δεν κάνουν απλώς μία φιλανθρωπική κίνηση, θέλουν να δώσουν κίνητρο στον κόσμο να επενδύσει εκεί. Ο περιφερειάρχης του Molise, Donato Toma δήλωσε: «Θέλουμε να κάνουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα. Θέλουμε να επενδύσει εδώ ο κόσμος. Οι νέοι κάτοικοι μπορούν να ανοίξουν ότι επιχείρηση θέλουν, όπως για παράδειγμα έναν φούρνο ή ένα εστιατόριο. Είναι ένας τρόπος να επανέλθει η ζωή στον τόπο μας και να αυξηθεί και ο πληθυσμός».

Ο Toma ανακοίνωσε επίσης ότι κάθε πόλη με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λάβει 10.000 ευρώ βοήθημα, χρήματα με τα οποία θα χτίσει υποδομές και θα προωθήσει πολιτιστικές δραστηριότητες. «Δεν πρόκειται μόνο για την αύξηση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι χρειάζονται υποδομές και έναν λόγο να παραμείνουν, διαφορετικά σε λίγα χρόνια θα καταλήξουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε».

Με πληροφορίες από Guardian