Ο πατέρας του 16χρονου έστειλε επιστολή στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ζητώντας συγγνώμη και εκφράζοντας την ανησυχία του, αναφέροντας δε πως επιθυμία της οικογένειας είναι το συμβάν να μην αποτελέσει αφορμή για διατάραξη των δεσμών και επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με το sigmalive.com που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ.

Οι δύο πλευρές ανταλλάζουν μηνύματα μετά το συμβάν μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) σε επίπεδο πολιτών χωρίς κυβερνητική ανάμιξη. Η επιστολή του πατέρα του 16χρονου εστάλη στον Ακιντζί μέσω της UNFICYP.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε ερώτηση για το εάν επεστράφη η σημαία και η φωτογραφία του Ραούφ Ντεκτάς στο σχολείο είπε: ότι «είναι γνωστό ότι έχουν γίνει με ιδιωτικές πρωτοβουλίες κάποιες διευθετήσεις. Πραγματικά ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα λήξει διότι δεν προσφέρεται και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».

Υπενθυμίζεται πως κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον 16χρονο να κατεβάζει τη σημαία στο σχολείο. 

Αμέσως μετά το ψευδοκράτος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, που θεωρείται παράνομο, σε βάρος του 16χρονου και με αίτημα προς τον ΟΗΕ ζήτησε την επιστροφή της σημαίας και της φωτογραφίας του Ντεκτάς.