Συγκεκριμένα, ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπογείου Εθνικής Άμυνας, Ουμίτ Γιαλίμ υποστήριξε ότι ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας», που παρουσιάστηκε στις 31Αυγούστου, «είναι μία κατάσταση η οποία δεν είναι ολοκληρωμένη».

Όπως υποστηρίζει ο Γιαλίμ, «στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη Μαύρη Θάλασσα, τα σύνορα είναι καθορισμένα σύμφωνα με η διεθνή νομολογία και το Δίκαιο της Θάλασσας», όμως «στο Αιγαίο και στην αναλογική Μεσόγειο τα σύνορα είναι ακαθόριστα», συνεχίζει προκλητικά ο Γιαλίμ.

Σύμφωνα με τον Γιαλίμ, «ο χάρτης που είχε σχεδιαστεί το 1974 από το τουρκικό Ναυτικό έφτανε μέχρι τις 24 μοίρες γεωγραφικό μήκος, ενώ αυτός που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα έφτανε τα 25».

Έτσι πιστεύει ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι «85 χιλιόμετρα ανατολικότερα από αυτόν της «Γαλάζιας Πατρίδας», περιλαμβάνοντας νησιά των Κυκλάδων, όπως τη Μύκονο, την Πάρο κ.α.».

Κατά τον Γιαλίμ εάν «υπολογιστούν σωστά τα σύνορα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, τότε η Τουρκία θα έπρεπε να έχει 550.000 τ.χλμ. θαλάσσια σύνορα και 1.3 εκατομμύρια τ.χλμ. στον εναέριο χώρο».

Ο Ουμίτ Γιαλίμ είναι πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρθρογραφεί σε εθνικιστικές εφημερίδες, ενώ προωθεί συχνά ακραίες, εθνικιστικές και νομικά αβάσιμες διεκδικήσεις.

Επίσης διατηρεί επικοινωνία τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πηγή: Sozcu.com.tr