Στην απόφαση αναφέρεται πως το εξάχρονο κοριτσάκι κακοποιήθηκε και δολοφονήθηκε από τους ινδουιστές χωρικούς που ήθελαν να τρομοκρατήσουν τη νομαδική μουσουλμανική φυλή στην οποία άνηκε «Μπακαρουάλς» για να φύγει από την περιοχή.

Το δικαστήριο του Πατανκότ καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τέσσερις χωρικούς. Τρεις άλλοι, που κατηγορούνταν για δωροδοκία και ότι κατέστρεψαν αποδεικτικά στοιχεία στη διάρκεια της έρευνας, καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη ακόμα δύο που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν το παιδί.

Το περιστατικό συνέβη στο κρατίδιο Τζαμού στο Κασμίρ, σε μια περιοχή όπου ζουν κυρίως ινδουιστές ενώ στο κρατίδιο η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ο βιασμός και η δολοφονία της οκτάχρονης θεωρήθηκε ως σύμπτωμα της εθνοτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει υπό την ηγεσία των εθνικιστών ινδουιστών που βρίσκονται στην εξουσία από το 2014.

Τον Ιανουάριο του 2018 το οκτάχρονο κορίτσι απήχθη και στη συνέχεια οι δράστες την νάρκωσαν και την κράτησαν σε έναν ινδουιστικό ναό. Το άψυχο κορμί της βρέθηκε πεταμένο μερικές ημέρες μετά την εξαφάνισή της. Σύμφωνα με τη νεκροψία, την στραγγάλισαν και την χτύπησαν με πέτρες.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την απόφαση προτού αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση. Η οικογένεια του θύματος, που δεν ήταν παρούσα στη δίκη, ήλπιζε να επιβληθεί στους έξι κατηγορούμενους η θανατική ποινή.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει διαδηλώσεις κατά της σεξουαλικής βίας σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ινδίας και όξυνε την ένταση στην Τζαμού, σε τέτοιο σημέιο που η δίκη χρειάστηκε να μεταφερθεί στο γειτονικό κρατίδιο Πεντζάμπ.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί τη Δευτέρα γύρω από το δικαστήριο καθώς και την πόλη Κάτουα και τις γύρω περιοχές, ωστόσο δεν υπήρξαν ταραχές.