Η 25χρονη επισκέφτηκε τα Επείγοντα του νοσοκομείου Miriam στο Ρόουντ Άιλαντ επειδή λαχάνιαζε και όπως είπε στους γιατρούς, ένιωθε κουρασμένη και αδύναμη.

Υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων και διαπιστώθηκε πως πάσχει από κυάνωση αφού σημεία του σώματός της είχαν αποχρωματιστεί. Στους ασθενείς με κυάνωση τα χείλη, το δέρμα, η γλώσσα και τα άκρα συνήθως αποκτούν σκούρο μπλε χρώμα και μοιάζουν σαν μελανιασμένα.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο αναπνευστικός ρυθμός της 25χρονης δεν ήταν φυσιολογικός αφού είχε 22 αναπνοές ανά λεπτό. Ταυτόχρονα το οξυγόνο στο αίμα της ήταν 88% ενώ το φυσιολογικό όριο κυμαίνεται από 94 έως 99%. Και όταν οι γιατροί της έδωσαν οξυγόνο η κατάσταση της υγείας της δεν καλυτέρεψε. Ταυτόχρονα το αίμα τόσο στις αρτηρίες όσο και στις φλέβες της ήταν... μαύρο αφού δεν είχε επαρκή ποσότητα οξυγόνου.

Διαπιστώθηκε πως η 25χρονη έπασχε από μεθαιμογλοβιναιμία, μία κατάσταση στην οποία υπάρχει υπερβολική μεθαιμοσφαιρίνη στο αίμα, σύμφωνα με το Newsweek.com. Η μεθαιμοσφαιρίνη είναι παράγωγο της αιμοσφαιρίνης στο αίμα που ευθύνεται για τη μεταφορά του οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό. Στην 25χρονη ενώ η μεθαιμοσφαιρίνη έπρεπε να είναι σε ποσοστό 1% για να θεωρηθεί φυσιολογική, ήταν 44%.

Η νεαρή είπε στους γιατρούς πως πονούσε ένα δόντι της και είχε πάρει μεγάλες ποσότητες φαρμάκου με δραστική ουσία τη βενζοκαΐνη.