Παράλληλα, το «Γιαβούζ» έχει φύγει επίσης από τα κατεχόμενα και βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας και ενδεχομένως να σταλεί για γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου, όπου έχει διεξάγει έρευνες, το «Μπαρμπαρός».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» αναχώρησε από την Αττάλεια υπό την συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, χωρίς να έχει γίνει γνωστό που κατευθύνεται, γεγονός που έχει ανησυχήσει τις ελληνικές αρχές.

«Οι Έλληνες ανησυχούν που το "Ορούτς Ρέις" έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης», γράφει η εφημερίδα σχολιάζοντας το γεγονός ότι περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες χαρακτηρίζονται ως «λεγόμενης ελληνικής δικαιοδοσίας».

Το δημοσίευμα συνεχίζει, «το ερευνητικό πλοίο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου της Άγκυρας "Bilim-2", το οποίο διεξάγει έρευνες στην περιοχή, έλαβε επίσης αυστηρή σήμανση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που ο ελληνικός τύπος διατηρεί εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα το θέμα των προετοιμασιών της Τουρκίας για έρευνες στις “λεγόμενες”, ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Στον ελληνικό τύπο γίνονται επικίνδυνες εκκλήσεις, ακόμη και για επέμβαση στα τουρκικά ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα».

Τέλος το δημοσίευμα καταλήγει, ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και έρευνές της και ότι αναμένεται να προβεί και σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.

Πηγή: sigmalive.com