Σύμφωνα με το Bloomberg, μία πραγματική απόδειξη της ύφεσης που μαστίζει την Τουρκία είναι οι κλοπές των καπακιών από τα γυάλινα βάζα που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ του Gungoren, ενός μικρού λαϊκού προαστίου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο κατοικούν πολλοί εργάτες.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι είναι ασήμαντες κλοπές, ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, οι Τούρκοι δεν μπορούν να μην τις κάνουν.

Τα καπάκια έχουν γίνει δυσεύρετα και αρκετοί αναγκάζονται να τα κλέψουν μόλις τα δουν μπροστά τους.

«Έχουν γίνει αντικείμενο πώλησης στη μαύρη αγορά», δήλωσε ο Μπιαλάλ Ονάρ, εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ στο Gungoren.

Στο ερώτημα όμως γιατί τα κλέβουν, το δημοσίευμα αναφέρει ότι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μια εποχή που αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα, οι Τούρκοι έχουν στραφεί στην παραδοσιακή κονσερβοποιία στο σπίτι τους προκειμένου να αποθηκεύσουν τη συγκομιδή των αγαθών του καλοκαιριού. Επομένως για να έχουν λαχανικά και φρούτα για τους χειμερινούς μήνες αναγκάζονται να τα κονσερβοποιήσουν, για αυτό και χρειάζονται τα καπάκια από τα βάζα.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν το χειμώνα, οπότε λαμβάνουν προφυλάξεις», δήλωσε ο Ιμπραήμ Μπιλιτζί, ιδιοκτήτης καταστήματος με οικονομικά προϊόντα και τονίζει: «κάνω αυτή τη δουλειά 30 χρόνια, δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Πηγή: Bloomberg