Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτό μήνυμά του κατά την έναρξη συνεδρίου στην Άγκυρα με τίτλο «Ο Τελευταίος λόγος στην Κύπρο», όπως μεταδίδει το sigmalive, είπε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στα πλοία που διαθέτει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες για φυσικό αέριο υπό την προστασία του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

Οι νέες απειλές διά στόματος Ερντογάν ήρθαν μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, οι οποίοι επανέλαβαν ότι «το πνεύμα του 1974 είναι παρόν και σήμερα, σε περίπτωση που θιγούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».