Το σπαθί βρέθηκε κοντά σε πέτρινους μεγαλίθους, που χτίστηκαν από τα φύλα που ζούσαν στα νησιά της Μαγιόρκα και της Μενόρκα από το 1000 έως το 6000 π.Χ.

Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε το σπαθί όταν σήκωσε έναν βράχο και είδε κάτι να προεξέχει. «Ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη, δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο γιατί αυτή η περιοχή έχει ανασκαφεί αρκετές φορές» δήλωσε ένας από τους επικεφαλής αρχαιολόγους στο CEN.

Παρά την... ηλικία του, το σπαθί είναι σε καλή κατάσταση με εξαίρεση ένα σπάσιμο που φέρει στη μύτη του και οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν περίπου στο 1.200 π.Χ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σπαθί σκόπιμα αφέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, ενδεχομένως ως προσφορά από μια ευγενή ή αριστοκρατική οικογένεια στο μεγαλιθο που θεωρείται ότι ήταν ένας σημαντικός θρησκευτικός χώρος.

Μόλις δέκα τέτοιου είδους όπλα από τον πολιτισμό που κατοικούσε στη Μαγιόρκα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα εκεί, κυρίως από αγρότες και οικοδόμους που τα έβρισκαν τυχαία και στη συνέχεια τα παρέδιδαν στις αρχές. Αυτό σήμαινε ότι οι ειδικοί δεν μπορούσαν να διερευνήσουν σωστά τα τεχνουργήματα, καθώς δεν ήξεραν πού και πώς βρέθηκαν».

Το γεγονός ότι αυτό το σπαθί βρέθηκε σε αρχαιολογικό χώρο, θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την προέλευσή του αλλά και τον πιθανόν συμβολικό του ρόλο στον πολιτισμό που κατοικούσε στο νησί.

Πηγή: Daily Mail