Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει μία δίκη με 25 κατηγορούμενους και 2.600 ενάγοντες για το χάπι που ανακαλύφθηκε ότι κατέστειλε την όρεξη και άρχισε να συνταγογραφείται ως βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, το χάπι προκάλεσε πνευμονική υπέρταση και καρδιακές επιπλοκές, με αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια και ανακοπή. Το φάρμακο επηρέασε επίσης την αορτή και αρκετοί ασθενείς χρειάστηκαν αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη είναι ο κατασκευαστής του φαρμάκου, ο γαλλικός οργανισμός ελέγχου φαρμάκων, ο γαλλικός οργανισμός για τα φάρμακα και την ασφάλεια των προϊόντων υγείας και ένας γερουσιαστής.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, Servier κατηγορείται για απάτη, ανθρωποκτονία και εξαπάτηση με την εμπορία ενός φαρμάκου το οποίο ήταν γνωστό ότι είναι επιβλαβές.

Το Mediator κυκλοφόρησε το 1976 και χορηγείτο στη Γαλλία για 33 χρόνια πριν τελικά απαγορευτεί το 2009 εξαιτίας των παρενεργειών του.

Η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει 131,8 εκατομμύρια ευρώ σε 3.732 ασθενείς και σε δήλωσή της τον περασμένο Ιούλιο ανέφερε ότι «έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποζημιώσει όλους τους ασθενείς που έχουν υποφέρει από τις παρενέργειες του Mediator».

«Μισώ τον Servier (τον ιδρυτή της φαρμακευτικής). Έκλεψαν τη ζωή μου. Είχα συνταξιοδοτηθεί και νόμιζα ότι μια καινούρια ζωή ξεκινούσε για μένα και τώρα δεν μπορώ ούτε να βγω από το σπίτι και νιώθω μόνιμα κουρασμένος» δήλωσε στο δικαστήριο ένας από τους ασθενείς.

Το χάπι απαγορεύτηκε στο Βέλγιο το 1978, στην Ελβετία το 1997 και στην Ισπανία το 2003, και το δικαστήριο στη Γαλλία θα εξετάσει γιατί το χάπι παρέμεινε διαθέσιμο στη χώρα για τόσο πολύ καιρό.

Πηγή: CNN