Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού θεωρήθηκε από πολλούς ελιγμός για να επιτύχει την πάση θυσία αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 11 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα λάβουν την απόφασή τους, η οποία θα ανακοινωθεί στις 10.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδος), έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μόνον εβδομάδες πριν από την 31 Οκτωβρίου, για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στο Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα περιληφθούν στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου, η οποία θα εκφωνηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστέλλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για τον λόγο αυτόν. Επιπλέον, το Βρετανικό Κοινοβούλιο διακόπτει την λειτουργία του για λίγες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, όταν διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά η διακοπή αυτή, κυρίως εξαιτίας της χρονικής της διάρκειας, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην πατρίδα του κοινοβουλευτισμού, προκαλώντας διαδηλώσεις και προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Τι θα συμβεί εάν δικαιωθεί ο Τζόνσον και τι σε αντίθετη περίπτωση

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει τον Μπόρις Τζόνσον, το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό. Στην αντίθετη περίπτωση, ίσως θα πρέπει να συγκαλέσει εκ νέου το κοινοβούλιο. Αλλά, ο Μπόρις Τζόνσον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναστείλει και πάλι την λειτουργία του, αυτήν την φορά διασφαλίζοντας τη νομιμότητα της πράξης του.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρήσει ότι η αντιπαράθεση δεν ανάγεται αποκλειστικά στην πολιτική σφαίρα, αυτό θα συνιστούσε ένα σημαντικό προηγούμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο να κριθεί αν η αναστολή της λειτουργίας είναι παράνομη, αλλά επίσης «αν το Ανώτατο Δικαστήριο παίρνει ρόλο διαιτητή και μετατρέπεται σε ένα είδος Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε μία χώρα που δεν διαθέτει γραπτό Σύνταγμα», εξηγεί ο Τόνι Τράβερς του London School of Economics.

«Θα ήταν ένα μεγάλο βήμα. Θα πρόκειται για την σοβαρότερη συνταγματική εξέλιξη της δεκαετίας, αν όχι του αιώνα», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χέιζελ του University College London.