Η αποκάλυψη της απομαγνητοφώνησης της συνομιλίας, γίνεται μετά τις κατηγορίες εις βάρος του προέδρου των ΗΠΑ, πως προσπάθησε να δυσφημίσει τον γιο του Δημοκράτη πολιτικού Τζο Μπάιντεν, μέσω των δραστηριοτήτων του γιου του Χάντερ, στην Ουκρανία. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, έχει κινήσει την διαδικασία έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση. 

Η κατηγορία εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ είναι πως επιδίωξε με τη βοήθεια του Κιέβου να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Χάντερ Μπάιντεν εργαζόταν για ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα. 

Ο απομαγνητοφωνημένος διάλογος Τραμπ - Ζελένσκι

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα που υπάρχει στην απομαγνητοφωνημένη συζήτηση, αναφέρεται το εξής:

«Θα ήθελα να μάς κάνετε μια χάρη όμως, γιατί η χώρα μας έχει περάσει πολλά και η Ουκρανία ξέρει πώς είναι αυτό (...) Γίνεται πολλή συζήτηση για το γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολύς κόσμος θέλουν να μάθουν γι’ αυτό λοιπόν κάντε ό,τι μπορείτε με τον υπουργό Δικαιοσύνης θα ήταν σπουδαίο. Ο Μπάιντεν καυχιόταν  ότι σταμάτησε τη δίωξη αν μπορείτε να το κοιτάξετε… Μου φάνηκε απαίσιο».

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις που είχε υποσχεθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε:«Οι Δημοκρατικοί θα ζητήσουν συγγνώμη αφού δουν τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική κλήση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας; Θα έπρεπε, μια τέλεια κλήση – τους αιφνιδίασα!»