Σύμφωνα το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, που βασίζεται σε τρεις πηγές οι οποίες γνωρίζουν την ταυτότητα του μάρτυρα, πρόκειται για έναν άνδρα που κατόπιν επέστρεψε στην υπηρεσία του, στους κόλπους της CIA.

Η αναφορά του, που έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου και το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υποδεικνύει κυρίως ότι έχει εκπαίδευση αναλυτή, γνωρίζει λεπτομερώς την πολιτική των ΗΠΑ για την Ευρώπη και έχει μια «καλή αντίληψη» της πολιτικής στην Ουκρανία, σημειώνουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Το μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών υπογραμμίζει επίσης ότι δεν υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας της τηλεφωνικής συνδιάλεξης και ενημερώθηκε για αυτήν στο πλαίσιο των «τακτικών δια-υπηρεσιακών σχέσεων».

Ο Άντριου Μπάκατζ, ένας από τους δικηγόρους του μάρτυρα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στα μέλη της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ ότι θέλει να μάθει ποιος παρείχε πληροφορίες στον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Ο Τραμπ είπε ότι οποιοσδήποτε παρείχε τις πληροφορίες για το τηλεφώνημά του αυτό, μοιάζει με κατάσκοπο. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «τον παλιό καιρό» οι κατάσκοποι τύγχαναν διαφορετικής μεταχείρισης...