Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε προμαχώνες των τειχών στο Γεντικουλέ της Κωνσταντινούπολης.

Όπως επισημαίνεται και αποδεικνύουν οι σχετικές φωτογραφίες, ειδικά σε κάποια τμήματα των ιστορικών τειχών του Γεντικουλέ, στο τμήμα των προμαχώνων,υπάρχουν βαθιές ρωγμές ενώ ένα σημείο είναι έτοιμο να κοπεί στα δύο.

Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης

Πρόκειται για τα Θεοδοσιανά τείχη που είχε χτίσει ο Θεοδόσιος Β’ στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε το 447 π.Χ.

Τα τείχη έχουν διπλή σειρά και αποτελούσαν πλεονέκτημα της αυτοκρατορίας αφού έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να απωθηθούν οι πολιορκίες ανά τους αιώνες. Γι αυτό το λόγο τους δόθηκε και η προσωνυμία «θεοφύλακτα» ενώ θεωρούνταν απόρθητα. Τα τείχη έχουν παραβιαστεί μόνο μία φορά, το 1453, κατά την πολιορκία των Οθωμανών.

Στο τείχος υπήρχαν 10 πύλες εισόδου, μια πολιτική και μια στρατιωτική εναλλάξ και μια πύλη για τον αυτοκράτορα, η περίφημη Χρυσή Πύλη. Υπήρχαν βέβαια και μικρότερες πύλες, είσοδοι στην Κωνσταντινούπολη, γνωστές και ως πυλίδες, που χρησίμευαν για τη μετακίνηση των στρατιωτών στα τείχη, αλλά και για την είσοδο επισκεπτών που ήθελαν να αποφύγουν τα... αδιάκριτα βλέμματα.

Μία από τις αυτές λέγεται πως ήταν και η Κερκόπορτα, το σημείο από όπου βρήκε τρόπο ο Μωάμεθ ο πορθητής να εισβάλει στην Κωνσταντινούπολη το 1453 και να την καταλάβει.