Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει την Πέμπτη, η ιδιοκτήτρια εταιρία το Bourbon Rhode με σημαία Λουξεμβούργου βρισκόταν 1.200 ναυτικά μίλια (2.222 χλμ.) από το γαλλικό νησί της Μαρτινίκας και 60 μίλια (111 χλμ.) νότια-νοτιοδυτικά από το μάτι του κυκλώνα Λορέντζο.

Ιδιοκτήτρια είναι ο γαλλικός όμιλος Bourbon, εταιρία υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών για την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ένα πλοίο με σημαία Νησιών Μάρσαλ είχε αλλάξει πορεία για να προσφέρει βοήθεια στο Bourbon Rhode. «Η έρευνα που αφορά τα 14 άτομα που ήταν πάνω στο πλοίο είναι ήδη σε εξέλιξη: το πλοίο μεταφοράς μεταλλευμάτων που άλλαξε την πορεία του βρίσκεται στην περιοχή», διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της Μαρτινίκας.

Όμως, «οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αυξάνουν κατά πολύ τον χρόνο των ερευνών», πρόσθεσαν.

Αεροσκάφος που διέθεσε αμερικανικός οργανισμός ειδικός στους κυκλώνες προσφέρει βοήθεια στις έρευνες του πλοίου μεταφοράς μεταλλευμάτων.

Σε συναγερμό τέθηκε φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερό του που αναμένεται να συμμετάσχουν στις έρευνες τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Χθες βράδυ (ώρα Παρισιού) οι αρχές της Μαρτινίκας διευκρίνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Bourbon Rhode μπορεί να «αντέξει περίπου 40 ώρες» και ότι το πλήρωμα είχε ετοιμάσει σωσίβιες λέμβους παραμένοντας ωστόσο πάνω στο πλοίο λόγω των πολύ δυνατών κυμάτων.