Το καλοκαίρι του 2020 μία κοινή επιχείρηση από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), θα κάνει σύμφωνα με τον δρ.Τζιμ Γκριν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της NASA την… επαναστατική ανακάλυψη.

Θα σταλούν δύο rovers στον Άρη, τα οποία θα τρυπήσουν οριζόντια σε βράχους και βαθιά στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» προκειμένου να βρουν στοιχεία για ζωντανούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον δρ. Τζιμ Γκριν μέσα σε μερικούς μήνες από την άφιξή τους στον Άρη θα μπορέσουν να βρουν στοιχεία.

Πολλά τα ερωτήματα

Οι αποστολές αυτές ωστόσο θα γεννήσουν μία σειρά από επιστημονικές ερωτήσεις. Είναι αυτή η ζωή σαν τη δική μας; Πώς συνδεόμαστε εμείς με τον Άρη; Μπορεί η ζωή να μεταφερθεί από πλανήτη σε πλανήτη ή πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες βασισμένες στο περιβάλλον που αναπτύσσεται η κάθε ζωή.

Το ρόβερ της ESA αναμένεται να προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη τον Μάρτιο του 2021 και θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις δύο μέτρα κάτω από το έδαφος, συλλέγοντας δείγματα και αναλύοντάς τα στο κινητό εργαστήριο που διαθέτει στο εσωτερικό του.

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «Άρης 2020» της NASA, αναμένεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βραχώδεις σχηματισμούς στον Άρη, συλλέγοντας δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες που θα επιστρέψει για μελέτη στη Γη.

Οι επιστήμονες αναζητούν μεταλλικά στοιχεία, 300 τον αριθμό, τα οποία μπορούν να παραχθούν μόνο όπου υπάρχει ζωή. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε σημείο όπου εικάζεται πως υπήρχε ένας μεγάλος ωκεανός πριν από εκατομμύρια χρόνια, τότε που ο Άρης ήταν μπλε όπως και η γη.

Πηγή: Daily Mail