Πρώτος κατέθεσε ο αρχιφύλακας, Ανδρέας Νικολέττης, ο οποίος είναι μέλος της ανακριτικής ομάδας της υπόθεσης και έλαβε την τρίτη κατάθεση από την κατηγορούμενη.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νικολέττης υποστήριξε πως η Βρετανίδα ήταν το πρόσωπο που απεικονιζόταν στα ψηφιακά αρχεία από τα κινητά των 12 Ισραηλινών.

Μετά την εξέταση των κινητών απομονώθηκε υλικό που αφορούσε τις ημερομηνίες 13 – 17 Ιουλίου, τα οποία μεταξύ άλλων απεικόνιζαν την κατηγορούμενη να έχει συναινετικό σεξ με ένα από τους Ισραηλινούς και άλλα άτομα να τους περιβάλλουν, είπε ο κ. Νικολέττης.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι «σε καμία περίπτωση μέχρι και την τελευταία ώρα η κατηγορούμενη δεν θεωρήθηκε ύποπτη» και σημείωσε πως από τα 12 κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τους Ισραηλινούς ανακτήθηκε το υλικό μόνο από τα πέντε.

Σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας απάντησε πως υπήρχαν γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν οι 12 Ισραηλινοί και πως υπάρχει βίντεο στο οποίο φαίνεται η κατηγορούμενη να βρίσκεται στο δωμάτιο με ένα πρόσωπο, ενώ άλλα άτομα προσπαθούν να εισέλθουν.

Παράλληλα υποστήριξε πως υπήρχε κατάθεση Ισραηλινού ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Βρετανίδα «θα πήγαινε αργότερα στο δωμάτιο και θα έκαναν σεξ μαζί της», ότι οι νεαροί από το Ισραήλ «γελούσαν και καμάρωναν ότι θα έκαναν όργια μαζί της» και πως «όλα αυτά τα έλεγαν με πολύ άσχημο τρόπο».

Παράλληλα ο κ. Νικολέττης είπε πως η Βρετανίδα είχε μαζί της κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στην αστυνομία το κινητό της τηλέφωνο και έστελνε μηνύματα στη μητέρα της.

«Σε καμία περίπτωση δεν της φώναξα όταν έστελνε τα μηνύματα, σε καμία περίπτωση δεν την αποτρέψαμε να έχει το κινητό μαζί της» είπε ο κ. Νικολέττης ενώπιον του δικαστηρίου και συμπλήρωσε: «της ζήτησα ευγενικά να σταματήσει να στέλνει μηνύματα αλλά όταν συνέχισε να στέλνει, δεν της είπα οτιδήποτε».

Όσον αφορά την τελική κατάθεση της κατηγορούμενης, ο κ. Νικολέττης είπε πως αυτή λήφθηκε στις 27 Ιουλίου, για να διευκρινιστεί πότε και με ποιους είχε σεξουαλική επαφή, εάν εργαζόταν ή όχι στην Κύπρο, πόσο χρόνο διήρκησε και ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο βιασμός της.

Δεύτερη κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας η αστυφύλακας Γεωργία Γεωργίου, η οποία είχε πάρει τις δύο καταθέσεις από την 19χρονη.

Η κυρία Γεωργίου αναφέρθηκε στα τέσσερα αιτήματα της αστυνομίας από το εργαστήριο, σημειώνοντας πως αυτά ζητήθηκαν αφού στην καταγγελία της η 19χρονη ανέφερε ότι κάποιοι μαγνητοσκόπησαν με κινητό τηλέφωνο τον ομαδικό βιασμό της.

Είπε ακόμα ότι 19χρονη της είχε εμπιστοσύνη και ήθελε να μιλά μόνο μαζί της και πως την κατάθεση της κατηγορουμένης στις 27 Ιουλίου την έλαβε άλλος αστυνομικός, επειδή η ίδια είχε άδεια.

Ο αστυφύλακας Μάριος Νικολάου κατέθεσε στο δικαστήριο πως ανέκτησε το υλικό από τα κινητά τηλέφωνα των 12 Ισραηλινών και ετοίμασε την προκαταρκτική έκθεση την οποία και έδωσε στην αστυνομία.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχαήλ Παπαθανασίου είπε ότι θεωρεί «ορθό και δίκαιο» να δοθεί χρόνος στην υπεράσπιση να μελετήσει την τελική έκθεση η οποία όπως είπε αποτελείται από 34 σελίδες και αρκετά παραρτήματα.

Μετά την εξέλιξη αυτή και απορρίπτοντας αίτημα της ομάδας υπεράσπισης για συνέχιση της διαδικασίας στα τέλη Νοεμβρίου, ο κ. Παπαθανασίου όρισε ως επόμενους δικασίμους την 15η, 16η και 17η Οκτωβρίου.

Η συνήγορος της 19χρονης υποστήριξε πως δεν υλοποιήθηκαν τα αιτήματα της Αστυνομίας προς το Δικανικό Εργαστήριο, δηλαδή να ελεγχθούν βίντεο και φωτογραφίες τα οποία τυχόν διαγράφηκαν από τα κινητά των Ισραηλινών, να ελεγχθούν βίντεο και φωτογραφίες που στάλθηκαν μέσω διαφόρων διαδικτυακών εφαρμογών (What’s up, Facebook, Viber και άλλα), να ανακτηθούν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που τυχόν διαγράφηκαν από τα κινητά και να απομονωθεί το υλικό που είχε σχέση με το αδίκημα του βιασμού, γιατί όπως ισχυρίστηκε «η Αστυνομία αποφάσισε να χειριστεί την κατηγορουμένη από θύμα σε ύποπτη».

Η συνήγορος υπεράσπισης της 19χρονης Βρετανίδας ζήτησε από το δικαστήριο να επιστρέψει η πελάτισσά της στη Βρετανία διότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και παρακολουθείται από ψυχίατρο, ενώ σαν φοιτήτρια έχει χάσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο ενώ αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα με τη διαμονή της στην Κύπρο.

Στο άκουσμα των ισχυρισμών της δικηγόρου η 19χρονη ξέσπασε σε κλάματα ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου της ζήτησε να ηρεμήσει.

Το αίτημα της δικηγόρου απορρίφτηκε από το δικαστήριο.

Σε δηλώσεις του ο Μάικλ Πόλακ, εκ των δικηγόρων της 19χρονης που εκπροσωπεί την Οργάνωση «Justice Abroad», εξέφρασε την ικανοποίηση της ομάδας υπεράσπισης για την πορεία της υπόθεσης, είπε ότι οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως έγινε βιασμός και πως η διερεύνηση της υπόθεσης δεν έγινε όπως έπρεπε, σημείωσε πως «το σημαντικό για μας είναι η 19χρονη να αθωωθεί, γι’ αυτό και αρνήθηκε την κατηγορία» και ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισφέρουν στον διαδικτυακό έρανο που διεξάγεται σε Βρετανία, Ισραήλ και άλλες χώρες για να καλυφθούν τα έξοδα της δίκης.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Φωτογραφία εξωφύλλου: sigmalive.com