Το περιστατικό συνέβη σε δικαστήριο του Ντάλας στις ΗΠΑ. Ο Αφροαμερικανός Μπραν Τζιν αγκάλιασε τη λευκή πρώην αστυνομικό, Άμπερ Γκάιερ, η οποία σκότωσε τον αδερφό του πριν δύο μήνες.

Η Άμπερ ομολόγησε τη δολοφονία ενώπιον του δικαστηρίου και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Τζιν ζήτησε από το δικαστήριο να αγκαλιάσει την Γκάιερ.

«Δεν θα σου ευχηθώ να σαπίσεις και να πεθάνεις, όπως ο αδερφός μου. Επιθυμώ το καλύτερο για εσένα. Δεν ήθελα να το πω αυτό μπροστά στην οικογένειά μου ή οποιονδήποτε άλλο, αλλά δεν θέλω καν να πας στη φυλακή. Θέλω το καλύτερο για εσένα επειδή ξέρω σίγουρα ότι αυτό θα ήθελε ο Μπόθαμ», είπε ο Μπραν Τζιν.


Ο Μπόθαμ Τζιν και η Άμπερ Γκάιερ

Η Άμπερ Γκάιερ διαπιστώθηκε στο δικαστήριο πως ήταν σε σύγχυση πριν το έγκλημα, μπήκε στο σπίτι του γείτονά της νομίζοντας πως ήταν δικό της και τον σκότωσε ενώ εκείνος έτρωγε αμέριμνος παγωτό.

Ο φόνος του 26χρονου Μπόθαμ Τζιν, Αφροαμερικανού λογιστή, από μία λευκή αστυνομικού που είχε μόλις τελείωσε τη βάρδια των 13,5 ωρών, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και έφερε διαδηλώσεις. Αρχικά οι εισαγγελικές Αρχές εξέταζαν τη πιθανότητα να ασκήσουν δίωξη στην Γκάιερ για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Στο Τέξας η ανθρωποκτονία επισύρει υποχρεωτικά την ποινή των ισοβίων. Η 31χρονη κατέθεσε στη δίκη της –κάτι εξαιρετικά σπάνιο– και ζήτησε συγγνώμη, όμως υποστήριξε ότι πίστευε πως η ζωή της διέτρεχε κίνδυνο όταν τράβηξε τη σκανδάλη.

«Λυπάμαι, λυπάμαι. Θα πρέπει να ζω μ' αυτό καθημερινά», είπε στους ενόρκους, οκτώ γυναίκες και τέσσερις άνδρες.

Η εισαγγελία υποστήριζε επίσης ότι η Γκάιγκερ δεν βοήθησε τον Τζιν ούτε όταν αντιλήφθηκε το λάθος της. Κάλεσε μεν το 911 (τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας) ζητώντας να στείλουν ασθενοφόρο, αλλά η ίδια δεν του χορήγησε τις πρώτες βοήθειες.