Η στάχτη βρισκόταν στο μνημείο του Γκάντι στην κεντρική Ινδία από το 1948, τη χρονιά της δολοφονίας του από έναν ινδουιστή εξτρεμιστή.

Οι κλέφτες επίσης έγραψαν «προδότη» με πράσινο χρώμα σε φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον Γκάντι.

Μερικοί σκληροπυρηνικοί Ινδουιστές θεωρούν προδότη τον Γκάντι εξαιτίας της υποστήριξης στους Ινδούς μουσουλμάνους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γκάντι ήταν ευσεβής Ινδουιστής.

Η αστυνομία, επιβεβαίωσε στο BBC, ότι ερευνά την κλοπή ως μία «ενέργεια που βλάπτει την εθνική ενότητα» και ως δυνητική παραβίαση της ειρήνης.

Ο Μανγκαλντίπ Τιγκουάρι, υπεύθυνος του μνημείου Μπαπού Μπαβάν, όπου φυλάσσονταν οι στάχτες του Γκάντι, τόνισε ότι η κλοπή ήραν «ντροπιαστική».

«Άνοιξα την πόρτα νωρίς το πρωί, επειδή ήταν τα γενέθλια του Γκάντι, όταν γύρισα γύρω στις 11 το βράδυ, είδα ότι οι στάχτες απουσίαζαν και η αφίσα είχε καταστραφεί».

Μετά τη δολοφονία του τον Ιανουάριο του 1948, η σορός του Γκάντι αποτεφρώθηκε αλλά οι στάχτες του δεν διασκορπίστηκαν στο ποτάμι όπως συνηθίζεται με βάση την ινδουιστική παράδοση.

Λόγω της φήμης του και της δημοφιλίας του, οι στάχτες του είχαν διασκορπιστεί σ' όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που φυλάσσονταν στο Μπαπού Μπαβάν.