Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του «Γιαβούζ» παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Ο χάρτης που εξέδωσε η Κύπρος

Σύμφωνα με το Sigmalive, η Κύπρος εξέδωσε και χάρτη επεξηγώντας τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές έχουν οριοθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας καθώς επίσης και το ακριβές σημείο όπου το Yavuz θα διενεργήσει παράνομη γεώτρηση.

Συγκεκριμένα, με διακεκομμένη γραμμή με μοβ χρώμα επισημαίνονται τα χωρικά ύδατα / αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρικά ύδατα ή χωρική θάλασσα, είναι η θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή των ηπειρωτικών και νησιώτικων χώρων, στην οποία το παράκτιο κράτος απολαμβάνει κυριαρχίας.

Η δεύτερη θαλάσσια ζώνη είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παρουσιάζεται επίσης με μοβ χρώμα (διακεκομμένη στη θαλάσσια ζώνη των κατεχόμενων περιοχών). Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) επεκτείνεται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας μέχρι και τα 200 ναυτικά μίλια. Το παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα σε σχέση με την εκμετάλλευση ζώντων και μη ζώντων πόρων, καθώς και αναφορικά με την παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια ρεύματα και τον άνεμο. Ακόμα, έχει αποκλειστική δικαιοδοσία σε σχέση με την εγκατάσταση πλατφορμών, τη διεξαγωγή θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ΑΟΖ του κράτους ανακηρύσσεται μονομερώς και οριοθετείται ξεχωριστά με τα παράκτια κράτη που επηρεάζονται. Η υφαλοκρηπίδα αποτελεί την φυσική προέκταση της στεριάς στην θάλασσα. Η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται μέχρι και τα 200 ναυτικά μίλια όπως και στην ΑΟΖ. Στην υφαλοκρηπίδα το παράκτιο έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των μη ζώντων οργανισμών (υδρογονανθράκων).

Σε μαύρο πλαίσιο παρουσιάζονται τα οριοθετημένα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία προορίζονται για δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Με κόκκινο χρώμα, στο θαλάσσιο τεμάχιο 7, παρουσιάζεται το Γιαβούζ, το οποίο διενεργεί παράνομη γεώτρηση. Επίσης, το τεμάχιο 7 απέχει μόλις 44 Ναυτικά Μίλια ενώ από την Τουρκία 133 Ναυτικά Μίλια. 

Δείτε τον χάρτη: