Το τσιμπούρι είναι γνωστό ότι προκαλεί τη νόσο του Lyme (Βορρελίωση) αλλά οι γιατροί ανακάλυψαν πρόσφατα ότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη και θανατηφόρα αλλεργία στο βοδινό, το αρνί και το χοιρινό κρέας.

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι πέντε ασθενείς ανέπτυξαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην κατανάλωση αυτών των κρεάτων και τόνισαν ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία και το μόνο που πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.   

Οι ειδικοί εξηγούν στην έκθεσή τους ότι μερικά τσιμπούρια φέρουν ένα σάκχαρο που ονομάζεται «alpha-gal», το οποίο απαντάται στα περισσότερα ζώα - αλλά όχι σε πρωτεύοντα όπως ο άνθρωπος.

Τα τσιμπούρια παίρνουν αυτό το ζάχαρο όταν δαγκώνουν ζώα όπως τα πρόβατα ή τα ελάφια, το μεταφέρουν στο σάλιο τους και στη συνέχεια το μεταδίδουν με τον ίδιο τρόπο στον άνθρωπο.

Συνήθως, οι άνθρωποι δεν είναι αλλεργικοί στο «alpha-gal» που υπάρχει στο κρέας όταν το τρώνε, καθώς η ουσία απλώς διέρχεται από το πεπτικό σύστημα χωρίς να «διακρίνεται» από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλά εάν το «alpha-gal» εισηχθεί πολλές φορές στην κυκλοφορία του αίματος - όπως συμβαίνει στην περίπτωση δαγκώματος από τσιμπούρι- τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να το θεωρήσει ως ξένη ουσία και να αναπτύξει «στρατό» αντισωμάτων για να το καταπολεμήσει.

Ως αποτέλεσμα, την επόμενη φορά που θα εκτεθεί στο «alpha-gal», είτε τρώγοντας κρέας ή ίσως και απλά με την μυρωδιά του όταν μαγειρεύεται, θα αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, πόνο στο στομάχι ακόμα και αναφυλακτικό σοκ.

Και ενώ οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται αμέσως, η αλλεργία του κόκκινου κρέατος που προκαλείται από τσιμπούρι συχνά καθυστερεί, και τα συμπτώματα εμφανίζονται από τρεις έως οκτώ ώρες μετά το φαγητό.

Πηγή: Daily Mail