Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει ως στόχο τη θέσπιση πλαισίου προστασίας για τα ζώα ενώ πολλαπλασιάζει τις ποινές για την κακοποίηση.

Σύμφωνα με το politis.com.cy, υποχρεωτικά αναμένεται να είναι τα microchips στα κυνηγόσκυλα, θα υπάρχει λίστα με είδη που επιτρέπεται να πωλεί ένα pet shop και:

  • Θα απαγορεύεται η μόνιμη πρόσδεση σκύλου, εκτός συγκεκριμένων ειδικών περιπτώσεων
  • Θα απαγορεύεται η κράτηση, απομόνωση ή περιορισμός σκύλων και γατών σε ταράτσες και μπαλκόνια
  • Θα απαγορεύεται η κράτηση θαλασσίων θηλαστικών σε συνθήκες αιχμαλωσίας καθώς έχουν αυξημένη νοημοσύνη και δεν μπορούν να ευημερήσουν σε τεχνικές συνθήκες.
  • Θα απαγορεύεται η δημιουργία δελφιναρίων (η απαγόρευση είχε αρθεί πριν χρόνια στην Κύπρο εξαιτίας επενδυτή που είχε ενδιαφερθεί να χτίσει δελφινάριο, έργο το οποίο δεν υλοποίησε ποτέ λόγω αντιδράσεων).

Το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου προωθεί επίσης νομοθεσία για τις ποινές σε περίπτωση κακοποίησης ζώων. Σύμφωνα με το νέο νόμο:

  • Πρωτόδικα το δικαστήριο από 1.000 ευρώ για κακοποίηση θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 10.000 ευρώ
  • Σε μεταγενέστερη καταδίκη το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει από 2.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα 20.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση καταδίκης για παρεμπόδιση του έργου ή παρακοής προς τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ή των αστυνομικών αρχών, η χρηματική ποινή αυξάνεται σε 5.000 ευρώ

Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοθεσία για τις συνθήκες κράτησης των ζώων σε πανσιόν και καταφύγια, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο των φιλοζωικών οργανώσεων.

Επίσης θα ενισχυθούν οι Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζωών που λειτουργούν στην Κύπρο, όσον αφορά τη σύνθεσή τους αλλά και την εκπροσώπησή τους σε υπηρεσίες και φορείς. Θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση μέτρων, να διεξάγουν έρευνες, να συλλέγουν πληροφορίες γύρω από τα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων, να μπορούν να υποβοηθούν αποτελεσματικότερα το έργο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των αστυνομικών αρχών κατά τον έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας και να υλοποιούν στοχευμένες δράσεις και προγράμματα αξιοποιώντας ειδικό ταμείο που θα μπορούν να διαχειρίζονται. Επιπλέον θα ενισχυθεί και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας των Ζώων, που επίσης σήμερα είναι θεσμοθετημένη στον υφιστάμενο νόμο, ως προς τη σύνθεσή της αλλά και τις εξουσίες της.