Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε σήμερα συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από την οποία -φανερά απαισιόδοξος- παραδέχτηκε πως «δεν υπήρξε καμία πρόοδος».

Ο Σασόλι τόνισε πως ο Τζόνσον έδωσε αόριστες απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε αναφορικά με τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Εμείς (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δεν συναινούμε σε μια συμφωνία που υπονομεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και την ειρηνευτική διαδικασία (στο νησί της Ιρλανδίας) ή που θέτει σε κίνδυνο την κοινή μας αγορά», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Υπάρχουν δύο εναλλακτικές για μια συμφωνία σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή: αναβολή ή καμία συμφωνία».

Παράλληλα τόνισε πως ο Τζόνσον επίσης επαναδιατύπωσε στις συζητήσεις τη στάση του ότι δεν θα ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή του Brexit, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με τη Βρετανία», έγραψε ο Μπαρνιέ στο Twitter έπειτα από «μια καλή συνάντηση μεταξύ φίλων» με τον επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας, του οποίου η χώρα είναι στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση «μη συμφωνίας».