Το ιρανικό τάνκερ ανήκει στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου NITC του Ιράν. Η NIOC ανακοίνωσε πως δύο πύραυλοι στοχοθέτησαν το τάνκερ και προκάλεσαν την έκρηξη. Ωστόσο η ιρανική κυβέρνηση αρνείται πως το τάνκερ χτυπήθηκε από πυραύλους

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας το πλήρωμα είναι ασφαλές και το όνομα του πλοίου είναι «Sabiti»

Το τάνκερ υπέστη σοβαρές ζημιές που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί διαρροή πετρελαίου η οποία σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ έχει σταματήσει.

«Κανένα μέλος του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί από την έκρηξη (…) η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», επεσήμανε η NITC.

Το τάνκερ «βρίσκεται ακόμη στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα αλλάξει πορεία (…) Δεν υπήρξε πρόταση για βοήθεια από καμία χώρα», σημείωσε αξιωματούχος της Ιρανικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαιοφόρων.

Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το τάνκερ βρισκόταν κοντά στο λιμάνι της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει αναφέρει τίποτα για την έκρηξη.

Η έκρηξη στο τάνκερ έγινε μετά τη σύλληψη δεξαμενόπλοιων του Ιράν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Κόλπου.

Τον περασμένο μήνα η πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία έγιναν στόχος επίθεσης από drones με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές ενώ τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ έγιναν στόχοι επιθέσεων με βόμβες.

Τον Σεπτέμβριο, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις που έγιναν κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχαν αναλάβει οι Χούτι της Υεμένης και το Ιράν διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη.