Ο Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Σε δηλώσείς του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τουσκ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και ενόψει των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Ο Ντόναλντ Τουσκ παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες γα επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά υπονομεύουν επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ακόμη ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσει», ενώ έκανε λόγο και για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Πρόσθεσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος των δυνάμεων που πολεμούν το ισλαμικό κράτος, έχουν εγκαταλειφθεί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ως εκ τούτου προκαλούνται πολλά ερωτηματικά, τόσο στρατηγικής όσο και ηθικής φύσεως.

Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ο κ. Τουσκ, είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας την σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον πρόεδρο Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ,«σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας και την πλέον σοβαρή πρόκληση μέχρι σήμερα», προσέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ακόμα τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να στέλνει ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι τηρεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ότι όλα τα κράτη μέλη είναι ενωμένα και αλληλέγγυα.

Επίσης εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης την νεκρή ζώνη, αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημείωσε ακόμα ότι οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, όπου γίνονται σχέδια για διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Γ.Γ. Του ΟΗΕ, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου, και αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις ειλικρινείς προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές αναλογικά με τον πληθυσμό της από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Εξέφρασε επίσης στήριξη προς τις προσπάθειες του Προέδρου Τουσκ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση του θα πρέπει να είναι συνολική και ριζική ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τέλος, ο Νίκος Αναστασίαδης ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τουσκ για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και εκτίμηση για το γεγονός ότι κρατούσε πάντοτε ενωμένη την Ε.Ε.

Δεν είναι επιλογή της ΕΕ το Brexit χωρίς συμφωνία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ακόμα και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., λέγοντας ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι επιλογή της ένωσης.

Δήλωσε ότι δυστυχώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει παρουσιάσει μια ρεαλιστική πρόταση. «Πριν από μια εβδομάδα είπα στον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια πρόταση μέχρι σήμερα, θα ανακοινώσω δημόσια ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλες ευκαιρίες – για αντικειμενικούς λόγους - για μια συμφωνία κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» συνέχισε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά τη χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

Ο κ. Τούσκ είπε ότι έλαβε ενθαρρυντικά μηνύματα από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό ότι μία συμφωνία είναι ακόμη εφικτή. Ανέφερε ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για επιτυχή έκβαση και ότι ο χρόνος έχει ουσιαστικά τελειώσει.