Η ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Γούιλιαμ φοίτησε στο Δημοτικό, όμως η οικογένειά του ήταν τόσο φτωχή που δεν μπορούσε να τον στείλει άλλο στο σχολείο. Ο νεαρός μαθητής ήταν ένας απλός αγρότης και επειδή δεν μπορούσε να πηγαίνει στο σχολείο, είχε αποφασίσει τον ελεύθερο χρόνο του να τον περνάει σε μία βιβλιοθήκη όπου μελετούσε επιστημονικά βιβλία.

Δεν μπορούσε να καταλάβει πολλά, όμως μία μέρα είδε σε ένα από τα βιβλία την εικόνα ενός ανεμόμυλου και αυτό του άλλαξε τη ζωή.

Είχε την ιδέα να χτίσει και εκείνος έναν για να δώσει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι του και να σταματήσουν πλέον να χρησιμοποιούν κηροζίνη.

Αρχικά κατασκεύασε ένα πρωτότυπο χρησιμοποιώντας έναν μοτεράκι, στη συνέχεια τον αρχικό ανεμόμυλο του, μήκους 5 μέτρων, από ένα σπασμένο ποδήλατο και άλλα άχρηστα (για κάποιους) αντικείμενα.

Όταν μετά από τρεις μήνες σκληρής δουλειάς σύνδεσε την κατασκευή του με μία μπαταρία αυτοκινήτου, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του.

Ο ανεμόμυλος άρχισε να περιστρέφεται και η λάμπα στο σπίτι του άναψε.

Ενώ οι χωρικοί μέχρι τότε τον θεωρούσαν τρελό, μόλις η κατασκευή του δούλεψε άρχισαν όλοι να τον πλησιάζουν και να ζητάνε να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τα νέα για την κατασκευή αυτού του 14χρονου παιδιού έχουν πλέον ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ο Γούιλιαμ δεν σταμάτησε εκεί. Έκανε αναβαθμίσεις στον ανεμόμυλό του και στη συνέχεια κατασκεύασε και έναν δεύτερο, ο οποίος έφερε νερό στις καλλιέργειες της οικογένειάς του.

Η ιστορία του έγινε μάλιστα και βιβλίο, με τίτλο «το αγόρι που αξιοποίησε τον άνεμο».

Πηγή: urbanintellectuals.com