Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει από αύριο στις Βρυξέλλες με το κέντρο βάρους να πέφτει επάνω στις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στην Τουρκία. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών συνεδριάζει αύριο και αναμένεται να πάρει θέση απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Βόρεια Συρία, ενώ η Λευκωσία έχει θέσει στην ατζέντα και το θέμα των παράνομων δράσεων της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Μάλιστα χθες το Bloomberg υποστήριξε ότι υπάρχουν χώρες όπως η Σουηδία που θα προτείνουν την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα στο αυριανό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, ενώ οι υπάρχουν χώρες που αναμένεται να στηρίξουν αυτή την πρόταση. Μέχρι στιγμής πάντως δεν διαφαίνεται ομοφωνία ανάμεσα στις 28 χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο. 

Την τελική κατευθυντήρια γραμμή αναμένεται να δώσει το Συμβούλιο Κορυφής που θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη όπου οι ηγέτες των 28 αναμένεται να δώσουν τον τόνο στα τελικά συμπεράσματα που θα εκδώσουν. Οι πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα αφορούν πιθανότατα την πολεμική εμπλοκή με την Συρία και όχι την δραστηριότητα των πλωτών γεωτρύπανων της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, θέμα πάντως που η Λευκωσία έχει θέσει στην ατζέντα τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και στην αυριανή συζήτηση στο Συμβούλιο υπουργών. 

Η απάντηση της Γαλλίας: Γαλλο-Κυπριακές ναυτικές ασκήσεις  

Μια γαλλοκυπριακή άσκηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στέλνει μήνυμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει στείλει το γεωτρύπανο Γιαβούζ για γεωτρήσεις, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν η γαλλική και ιταλική εταιρεία που έχει λάβει άδεια για έρευνες και εξορύξεις από την κυπριακή Δημοκρατία. Την άσκηση ανακοίνωσε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό, στο Twitter, ότι οι γαλλο-κυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας. Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Φόβοι για το μεταναστευτικό 

Στην Ευρώπη υπάρχει πάντως ο φόβος για τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν πιθανότατα θα απαντήσει σε μια δέσμη κυρώσεων των Βρυξελλών: Αν και οι λεκτικές υπερβολές του Τούρκου Προέδρου και οι απειλές που εκτοξεύει για τα εκατομμύρια πρόσφυγες που θα κατακλύσουν την Ευρώπη δεν αξιολογούνται ως απόλυτα σοβαρές, εντούτοις οι Βρυξέλλες μελετούν τρόπους πρόσθετης χρηματοδότησης της Τουρκίας ώστε να κρατήσει μεγάλο αριθμό των προσφύγων στα δικά της εδάφη.