Η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να επιβάλει περιοριστικά μέτρα έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων, που σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι «η απόφαση του Συμβουλίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του ψευδοκράτους, το «υπουργείο Εξωτερικών», δηλώνει ότι η απόφασή αυτή, «για ακόμη μια φορά δεν έλαβε υπόψη τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού» και κάνει λόγο «για ανοικτές προβοκατόρικες ενέργειες των Ελληνοκυπρίων που προκάλεσαν την ένταση για τη μείωση της οποίας η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε πρόταση συνεργασίας αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά την απέρριψε συνεχίζοντας τα μονομερή βήματά της».

«Σε αυτή την περίπτωση ποιος προβαίνει σε προβοκάτσια και ποιος συμπεριφέρεται μαξιμαλιστικά, είναι φανερό», προσθέτει η ανακοίνωση

«Χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία και παραβιάζοντας ξεκάθαρα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ολόκληρη η χώρα έγινε μέλος της Ε.Ε., αλλά δεν ανήκει ολόκληρη στην "ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου" (όπως αναφέρεται στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ούτε και της ανήκουν όλα τα δικαιώματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το «υπεξ» θεωρεί ότι «η υποβολή για πρώτη φορά του πλέον περιεκτικού σχεδίου λύσης, εκείνου του Ανάν, προς έγκριση σε δημοψηφίσματα ενώπιον των δύο λαών» δείχνει ότι «υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστές διοικήσεις. Αυτές ο πραγματικότητες δεν μπορούν να αγνοηθούν υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης (στους Ελληνοκύπριους)», συνεχίζει.

Η εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου, «το οποίο απομονώνει τους Τουρκοκύπριους σε όλες του τις αποφάσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», υποστηρίζει η ανακοίνωση.
 
Υπερασπίζεται επίσης την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία λέγοντας «πώς αυτή διενεργείται με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια στην τρομοκρατία για να διαφυλάξει την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα. Είναι λυπηρό το ότι σε αυτό τον αγώνα η Ε.Ε. είναι θεατής», καταλήγει.

Πηγή: philenews.com