Η Βάντα Ρουτκίεβιτς με καταγωγή από την Πολωνία, γεννήθηκε στο Πλάνγκε της Λιθουανίας το 1943. Ωστόσο, μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετακινήθηκε με την οικογένειά της στη Βαρσοβία.

Πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ, ήδη όμως είχε στρέψει το ενδιαφέρον στην ορειβασία.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 1961, έμεινε από βενζίνη η μηχανή που οδηγούσε και, κάνοντας ωτοστόπ, συνάντησε έναν λάτρη της ορειβασίας.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο και η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ, ενώ το 1986, έγινε η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που έφτασε στην κορυφή Κ2, χωρίς μάλιστα έχει βοήθημα οξυγόνου.

Η επιτυχία της πάντως επισκιάστηκε από το γεγονός ότι οι δύο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν. Οι νεκροί εκείνο το καλοκαίρι στην κορυφή Κ2, σε ύψος 8.611 μέτρων, είχαν φτάσει τους 13.

Τα ίχνη της Βάντα Ρουτκίεβιτς χάθηκαν στο τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Κανγκτσενγιούνγκα, με τη σορό της να μην έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.