Το φαινόμενο κατέγραψε ένας ερασιτέχνης φωτογράφος, με το μεγαλύτερο από τα αυγά – παγάκια να είναι σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου. Ειδικοί σημειώνουν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. 

Ειδικός του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, δήλωνε πως το φαινόμενο δεν είναι συχνό, όμως μπορεί να προκύψει μια φορά τον χρόνο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. 

«Χρειάζεται η σωστή θερμοκρασία του αέρα (υπό του μηδενός, αλλά μόνο λίγο), η σωστή θερμοκρασία του νερού (κοντά στο σημείο πήξης), μια ρηχή και με ελαφριά κλίση αμμώδη παραλία και ήρεμο κυματισμό» σημειώνει για να συμπληρώσει «Χρειάζεται όμως και κάτι για να λειτουργήσει σαν πυρήνας. Ο πυρήνας ξεκινά να μαζεύει πάγο γύρο του και το κύμα το μετακινεί στην παραλία, μπρος – πίσω. Μια μικρή σφαιρική επιφάνεια που βρέχεται, παγώνει και γίνεται όλο και μεγαλύτερη». 

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για το φαινόμενο σύμφωνα με τον Dr Τζέιμς Κάρτερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ιλινόις, καθώς όπως αναφέρει είναι η εποχή που ο πάγος αρχίζει να σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας μια λεπτή μεμβράνη που μετακινείται από τα κύματα.  «Μπορώ να φανταστώ την παλινδρομική κίνηση στην επιφάνεια να δημιουργεί το συγκεκριμένο μείγμα» λέει. 

Ο Ρίστο Μάτιλα, που φωτογράφισε τα εν λόγω «αυγά» δήλωσε πως περπατούσε με τη σύζυγό του στην παραλία Μαριανέμι του νησιού Χαιλουότο την περασμένη Κυριακή, όταν παρατήρησε τις παγόμπαλες που κάλυπταν περίπου 30 μέτρα της ακτής.