Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έσφαξε 47.000 γουρούνια να σταματήσει την εξάπλωση του αφρικανικού πυρετού των χοίρων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα το αίμα να κυλίσει από το σημείο που είχαν θάψει τα γουρούνια κοντά στα σύνορα σ' έναν παραπόταμο του ποταμού Ιμτζίν.

Ο αφρικανικός πυρετός των χοίρων είναι μία λοιμώδης ασθένεια και δεν θεραπεύεται, ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης για τα γουρούνια είναι κοντά στο μηδέν, αλλά δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους.

Οι τοπικές αρχές όμως απέρριψαν τις ανησυχίες ότι η μόλυνση του ποταμού από το αίμα μπορεί να μεταδώσει τον αφρικανικό πυρετό των χοίρων σε άλλα ζώα, τονίζοντας ότι τα γουρούνια είχαν απολυμανθεί πριν σφαγιαστούν. Επίσης ανέφεραν ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω μόλυνση του ποταμού.

Η σφαγή των γουρουνιών έλαβε χώρα το περασμένο σαββατοκύριακο και ο σκοπός ήταν να τα θάψουν σε πλαστικά κοντέινερ, ωστόσο μία καθυστέρηση στην παραγωγή των συγκεκριμένων κοντέινερ, είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν αφεθεί σε φορτηγά κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορέας.

Το πρώτο κρούσμα του αφρικανικού πυρετού των χοίρων εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο στη Βόρεια Κορέα και στη Νότια Κορέα θεωρούν ότι πέρασε στη χώρα μέσω γουρουνιών που εισήλθαν από την φρουρούμενη αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα των δύο χωρών.

Πηγή: BBC