Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ιράκ, ο υποστράτηγος Σαάντ αλ-Αλάν μιλώντας στο CNN, ανέφερε ότι το Ιράκ έχει πληροφορίες για εννιά ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους που έχουν διαφύγει στην Τουρκία.

Μάλιστα όπως αναφέρει οι συγκεκριμένοι έχουν πρόσβαση σε «τεράστια» ποσά χρημάτων για να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

«Κάποιοι σημαντικοί ηγέτες δραπέτευσαν βόρεια, εννοώ προς γειτονικές χώρες και σε συνοριακές περιοχές όπως το Γκαζιαντέμπ. Διέσχισαν μυστικά περιοχές για τα τουρκοσυριακά (ανώτατοι ηγέτες οι οποίοι έχουν χρήματα) με τη βοήθεια διακινητών, πληρώνοντας τους πάρα πολλά χρήματα και εισήλθαν μυστικά στην Τουρκία. Αυτά τα στοιχεία παίζουν ρόλο – κλειδί στη στρατολόγηση νέων μαχητών και τρομοκρατών».

Μάλιστα ο αλ-Αλάν συνεργάζεται και με τη CIA. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εξετάζουν τις κατηγορίες.

Ακόμα αναφέρει ότι πρόσφατες τηλεπικοινωνίες του ISIS δείχνουν σχέδια για να απελευθερώσει αιχμαλώτους τζιχαντιστές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές στη Συρία και στο Ιράκ, ώστε να αναδομήσουν την τρομοκρατική οργάνωση.

«Πρέπει να γίνουν τεράστιες διεθνείς προσπάθειες για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, γιατί εάν αυτοί οι εγκληματίες καταφέρουν ν’ αποδράσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και γυρίσουν στις χώρες τους θα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την Ευρώπη, Ασία και βορειοδυτική Αφρική».