Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ληστές έκοψαν την παροχή ρεύματος και μπήκαν στο Green Vault, σπάζοντας ένα παράθυρο του μουσείου, που κάποτε φημιζόταν ότι ήταν «ασφαλές σαν απόρθητο κάστρο».

Σύμφωνα με τη Bild, έκλεψαν κοσμήματα και διαμάντια αξίας ενός δισ. αν και η αστυνομία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει όλα τα αντικείμενα που εκλάπησαν.

Οι δράστες διέφυγαν και είναι σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

Το βράδυ της Κυριακής ξέσπασε σε κοντινή γέφυρα πυρκαγιά και είναι πιθανό να συνδέεται με τη διακοπή ρεύματος στο μουσείο που βοήθησε τους διαρρήκτες να απενεργοποιήσουν τα συστήματα συναγερμού.

Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ληστές πρέπει να είναι «εξαιρετικά μικρόσωμοι» ώστε να χωρέσουν στο παράθυρο από το οποίο μπήκαν στο μουσείο.

«Οχι μόνο οι κρατικές μας συλλογές αλλά και εμείς οι κάτοικοι της Σαξονίας πέσαμε θήμα των ληστών», είπε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας Μάικλ Κρέσμερ. «Δεν μπορείτε να καταλάβετε την ιστορία του κράτους μας χωρίς το Green Vault και τις κρατικές συλλογές της Σαξονίας», προσέθεσε.

Εάν επιβεβαιωθεί η κλοπή έργων τέχνης 1 δισ. ευρώ θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη λεία στην ιστορία, ξεπερνώντας αυτή των 500 εκατ. δολαρίων στο μουσείο Γκάρντνερ της Βοστόνης, πριν από περίπου 30 χρόνια.