Η Τετάρτη έχει κηρυχτεί ως ημέρα εθνικού πένθους. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Έως τις 12 σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχαν ανασυρθεί 30 νεκροί και περισσότεροι από εφτακόσιοι τραυματίες ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των καταστραμμένων οικοδομών.

Η Αλβανία πενθεί τους 30 νεκρούς που αφήνει πίσω του ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1926

Οι περισσότεροι νεκροί είναι στο Δήμο Δυρραχίου, στην κωμόπολη Θουμάν. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί από τα συντρίμμια 45 άνθρωποι.

Πλάνα από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής:

Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται στα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν σταματήσει λεπτό τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε.

Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.

«Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές στη Θουμάν, όπου κάτοικοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε, με την ελπίδα ότι βρίσκονταν ακόμη στη ζωή, ότι θα τους απαντούσαν.

Όντως, ακούστηκαν κραυγές ανθρώπων που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ντουλεϊμάν, 50 ετών, περιμένει με αγωνία νέα για τη μητέρα του, 70 ετών, και την ανιψιά του, έξι ετών: «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές. Φοβάμαι γι’ αυτές… Ακούστηκαν φωνές, μόνο ο Θεός ξέρει».

Το ίδιο τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Δυρράχιο, όπου στρατιωτικοί και αστυνομικοί προσπαθούν να σώσουν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε ότι θα βγουν ζωντανοί», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Αστρίτ, 25 ετών, κάτοικος της πόλης.

Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.

Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες.

Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες — ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 Γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Κλιμάκια της ΕΜΑΚ στην Αλβανία 

Κλιμάκια της ΕΜΑΚ έσπευσαν στην Αλβανία και συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια.

«Οι συνθήκες δεν είναι καλές λόγω της κατασκευής των κτηρίων. Αντιμετωπίζουν κτήρια τα οποία δεν έχουν καταπέσει τελείως. Υπάρχουν κομμάτια που στέκονται και αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα», ανέφερε ο επιπυραγός, Άρης Καλοβρέντης στην ΕΡΤ.

«Εμείς σαν χώρα είμαστε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και όλες οι μονάδες έχουν εκπαιδευτεί και μπορούν να λειτουργούν και ανεξάρτητα, ανεξαρτήτως της τεχνογνωσίας της γείτονας χώρας», επεσήμανε.

«Δεχτήκαμε κλήση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και η υπηρεσία μας έσπευσε με δύο ομάδες. Μία ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με 26 άτομα, δύο διασωστικούς σκύλους και ένα όχημα η οποία μετέβη με C130 και μία ομάδα από την 5η ΕΜΑΚ 15 ατόμων που πήγε οδικώς με τρία οχήματα», ανέφερε ο κ. Καλοβρέντης.

Οικονομική δωρεά από τον δήμο Τιράνων σε σεισμόπληκτη περιοχή

Οικονομική δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων λεκ για την ανακούφιση και τη στήριξη των σεισμόπληκτων στην πόλη Θούμανε (Thumane) έκανε ο δήμος Τιράνων, αναλαμβάνοντας, παράλληλα και δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στο Θουμάν.

Ο δήμος Τιράνων απέστειλε, επίσης, ομάδες διάσωσης που από χθες εργάζονται για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τιράνων Έριον Βελιάι, για ένδειξη αλληλεγγύης σε όλους εκείνους που βρίσκονται σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Αλβανία.