Ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, ιδιαιτέρως στην πόλη του Δυρραχίου αλλά και στην κωμόπολη Θουμάν του Δήμου Δυρραχίου. Στα συγκεκριμένα σημεία έχουν ανασυρθεί και οι περισσότεροι από τους νεκρούς.

Ανάμεσα στα θύματα είναι τρία παιδιά, ηλικίας τριών, τεσσάρων και οκτώ ετών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μετασεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 39 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος δύο χιλιόμετρα.

Οι επιχειρήσεις των διασωστών στη Θουμάν σταμάτησαν αφού θεωρείται πως δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι. Πλέον διεξάγονται στην πόλη του Δυρραχίου όπου κατέρρευσαν πολλά κτήρια.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε πως την Πέμπτη δεν θα γίνουν εορτασμοί για την ημέρα ανεξαρτησίας της Αλβανίας ενώ όλες οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε»

Ο 73χρονος Φέχμι Βάτα βρισκόταν στη δουλειά του όταν έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ. Αμέσως γύρισε σπίτι του και διαπίστωσε πως η οικογένεια του ήταν παγιδευμένη στα συντρίμμια. Η σύζυγός του, μία νύφη του και τα δύο εγγόνια του βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα πολυκατοικίας που κατέρρευσε στη Θουμάν.

Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε», είπε ο Βάτα.

«Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι», είπε.

Η οικογένεια Βάτα είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στη Θουμάν, που βγάζουν τα προς το ζην δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν σημειωθεί ο σεισμός στην Αλβανία, ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες. Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.

«Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια… Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέβησαν» είπε με δάκρυα στα μάτια.