«Αυτός είναι ήδη ο σπόνσορας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους φιλοξενεί αυτούς σε σταθερή βάση στο Ελιζέ. Αν λέει ότι ο σύμμαχός του είναι η τρομοκρατική οργάνωση... τότε δεν υπάρχει πράγματι τίποτε περισσότεροι να πω», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση και στις 9 Οκτωβρίου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της στη βορειανατολική Συρία.

Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν συνάντησε την Τζιχάν 'Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων η YPG αποτελεί μεγάλο τμήμα, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τους Κούρδους στη μάχη τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ την ίδια ώρα που εξαπολύει επίθεση στη Συρία ως ένα «τετελεσμένο γεγονός».

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης όταν αμφιταλαντεύεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην Ευρώπη, και (ο Μακρόν) προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της, αλλά η ηγεσία έρχεται απολύτως φυσιολογικά.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, αλλά τα σημερινά σχόλια του Μακρόν και του Τσαβούσογλου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ.