Περισσότεροι από 50 χρόνια μετά τη θρυλική αποστολή Apollo 11, η NASA θα επιστρέψει στη Σελήνη το 2024. Αυτή τη φορά, η διαστημική υπηρεσία θέλει να δημιουργήσει μια μόνιμη αποικία, θέτοντας τα θεμέλια που θα επιτρέψουν την εξερεύνηση του Άρη. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η NASA είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου διαβίωσης για τους αστροναύτες, μακριά από τους κινδύνους της κοσμικής ακτινοβολίας και των επιπτώσεων των αστεροειδών. Και σύμφωνα με ένα νέο ντοκιμαντέρ αυτός ο ασφαλής χώρος θα δημιουργηθεί στη Σελήνη.

Στο ντοκιμαντέρ αναλύεται λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να έχει ήδη κατασκευαστεί ένας ασφαλής χώρος διαβίωσης για τη NASA.

«Όταν η Σελήνη ήταν γεωλογικά ενεργή, έρεε λάβα στην επιφάνειά της. Το εξωτερικό στρώμα πάγωνε πρώτο, ενώ το εσωτερικό συνέχισε να ρέει, αλλά μόλις η ροή της εσωτερικής λάβας της Σελήνης σταμάτησε, άφηναν πίσω αυτά τα τεράστια κοίλα περάσματα» αναφέρει.

Και πώς ακριβώς αυτά τα σπήλαια λάβας θα βοηθούσαν τους αστροναύτες; «Το χοντρό στρώμα στην οροφή των σπηλαίων θα ήταν μια φυσική ασπίδα κατά της κοσμικής και ηλιακής ακτινοβολίας, των μετεωριτών και των ακραίων θερμοκρασιών της Σελήνης. Θα μπορούσε μέχρι και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, όπου οι αστροναύτες θα ανέπνεαν κανονικά οξυγόνο» αναφέρει το ντοκιμαντέρ.

Πηγή: Express