Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Δρ Μάρτιν Γουόρθινγκτον ανακάλυψε ότι ο μύθος που λέει την ιστορία του θεού Έα ο οποίος έστειλε μια πλημμύρα, εξαφανίζοντας την ανθρωπότητα ήταν... fake news!

Ο μύθος αυτού του κατακλυσμού -που βρίσκεται χαραγμένος στο έπος του Γκιλγκαμές- ενέπνευσε την εκδοχή της Βίβλου. Ο Γουόρθινγκτον μετέφρασε το απόσπασμα και κατέληξε ότι ο θεός Έα «ξεγέλασε» την ανθρωπότητα διαδίδοντας fake news!

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «ο Έα είπε στον Βαβυλώνιο Νώε, τον Ουτναπιστίμ, να υποσχεθεί στους ανθρώπους του ότι, αν τον βοηθήσουν να φτιάξει την κιβωτό, θα βρέξει τρόφιμα από τον ουρανό. Αυτό, ωστόσο, που δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι, είναι πως το μήνυμα των εννέα γραμμών ήταν ένα τέχνασμα: Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ακολουθία ήχων, που μπορούν να κατανοηθούν με δύο διαφορετικούς τρόπους (σαν το αγγλικό «παγωτό» (ice cream) και το «φωνάζω» (I scream). 

Ενώ με το μήνυμα του, λοιπόν, ο Έα φαίνεται να υπόσχεται μια... βροχή φαγητού, ουσιαστικά προειδοποιεί για τον κατακλυσμό», τονίζει ο Δρ Γουόρθινγκτον και συνεχίζει: «Μόλις κατασκευαστεί η κιβωτός, ο Ουτναπιστίμ και η οικογένειά του επιβιβάζονται και επιβιώνουν, όπως και αρκετά θηλαστικά ζώα. Όλοι οι άλλοι πνίγονται. Σε αυτό, το πολύ πρώιμο επεισόδιο, σε μυθολογικό χρόνο, άρχισε, πιστεύω, η χειραγώγηση των πληροφοριών μέσω της γλώσσας. Μπορούμε να πούμε ότι είναι το πρώτο παράδειγμα διάδοσης ψευδών ειδήσεων».

Πηγή: Telegraph