Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι έχουν κακομάθει την Κύπρο στην ΕΕ και δεν άκουσαν τις προτάσεις της Τουρκίας, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας πως υπέγραψε μνημόνια με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

«Τότε εμείς τί κάναμε; Στείλαμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Εδώ δείχνουμε τη δύναμή μας στο πεδίο, τώρα προχωρούμε το διπλωματικό σκέλος του. Και θα συνεχίσουμε επειδή έχουμε δίκιο. Άλλωστε δεν συζητούμε με κανένα τη δική μας υφαλοκρηπιδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Αλλά για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο πρέπει είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης να φέρει «στο φως» τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία και έχει προκαλέσει διπλωματικούς τριγμούς.

Σε ομιλία του στην Σύνοδο των νέων του ΑΚΡ για την Περιοχή της Μεσογείου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι για να έχουν μια πετυχημένη πολιτική θα πρέπει να είναι ισχυροί τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο της μάχης. «Ισχυρή εξωτερική πολιτική και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σήμερα», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στη Συρία οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τη δύναμή τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Για τη Γαλλία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι είναι από τις χώρες της ΕΕ που υστερούν περισσότερο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι απαγόρευσαν ακόμη και στις γυναίκες με μαντίλες να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Ο Μακρόν ήρθε ως φιλελεύθερος και βγήκε χειρότερος και από τον Σαρκοζί. Με τον ίδιο τρόπο χειρότερος και από τον Λεπέν», υποστήριξε.