Ο νέος αυτός νόμος έχει εγείρει ήδη αντιδράσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εξωτερικό καθώς ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεση τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Αμνηστία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι ομάδες αλλά και οι ιδιώτες που θα φέρουν το χαρακτηρισμό του «ξένου πράκτορα», θα πρέπει να έχουν το συγκεκριμένο σήμα στις δημοσιεύσεις τους και θα πρέπει να υποβάλλουν λεπτομερή έγγραφα στις αρχές αλλιώς θα αντιμετωπίσουν ποινές γιατί δεν δεν εναρμονίζονται με τις διατάξεις του νόμου.

Πάντως όπως σημειώνουν από το Κρεμλίνο για να θεωρηθεί κάποιος ιδιώτης «ξένος πράκτορας», θα πρέπει να πληρούνται δύο κριτήρια, θα πρέπει να δημιουργεί ή να διανέμει το υλικό ενός «ξένου πράκτορα και θα πρέπει να δέχεται χρηματοδότηση από το εξωτερικό, ενώ για παράδειγμα ένα retweet θα καθιστά κάποιον ως «ξένο πράκτορα», μόνο εφόσον λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός βέβαια ήδη εφαρμόζεται στη χώρα για κάποια Μ.Μ.Ε. και για μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτική και λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Ήδη έχει θεωρηθεί ως «ξένος πράκτορας», ο ηγέτης τη καμπάνιας κατά του Πούτιν και του οργανισμού ενάντια στη διαφθορά, Αλεξέι Ναβάνι.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο σχετικά με τη λειτουργία τον media, εισήχθη το 2017 και ήταν μία απάντηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν κατηγορήσει έναν δημοσιογράφο του δικτύου RT «ξένο πράκτορα».

Παρ’ όλ’ αυτά, ο πρώτος νόμος που έβαζε την συκγεκριμένη ετικέτα σε κάποιον εισήχθη το 2012 και είχε ταχθεί κατά μη-κυβερνητικών οργανισμών, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανώσεων κοινωνίας των πολιτών, που δέχονταν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και ασχολούνταν με τον πολιτικό ακτιβισμό στη Ρωσία.

Προειδοποιήσεις για τρομακτικό χτύπημα στην ελεύθερη έκφραση

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εκφράσει ήδη την αποδοκιμασία τους για τον νέο νόμο και τονίζουν ότι αποτελεί κίνδυνο για την ελευθερία της έκφρασης όσο και για την ελευθεροτυπία.

«Μπορεί να έχει τρομακτική επίδραση στους δημοσιογράφους όπως και στους μπλόγκερ ή σε ιδιώτες που ποστάρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διεθνής Αμνηστία η οποία τόνισε ότι η συγκεκριμένη νομολογία «θα έχει επιζήμιο αποτέλεσμα στο ήδη αυστηρό περιβάλλον της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη Ρωσία και πρέπει να απορριφθεί».

Πηγή: BBC