Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο που βρίσκεται, ανάμεσα στα πολλά θέματα για τα οποία μίλησε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Αρχικά ισχυρίστηκε ότι «υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Πλέον θα περάσει από το φιλικό Κοινοβούλιο (εννοεί της Λιβύης) και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Εθνοσυνέλευση, μόλις ξεπεραστεί και αυτό το βήμα γρήγορα, θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή».

Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ως προς τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει μακρά παράδοση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, «η Τουρκία δεν είναι ένα φυλετικό κράτος. Έχουμε έναν πλούτο χρόνων από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τι είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, από που ήρθε στη ζωή το Διεθνές Δίκαιο, όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Η μνήμη του υπουργείου Εξωτερικών είναι παρά πολύ ισχυρή. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό (το μνημόνιο) είναι επίσης αυστηρά σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Γι’ αυτό δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός. Τα βήματα μας προχωρούν ανάλογα. Μόλις η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σταθεί στα πόδια της και σταθεροποιηθεί θα βρει τη θέση της και η συμφωνία».

Ακόμα δήλωσε ότι η άλλη πλευρά δεν νιώθει άνετα, καθώς όπως είπε ενοχλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα έριξε τα «καρφιά» του και στη Γαλλία καθώς όπως είπε, «όταν κάναμε τις κατάλληλες διευκρινίσεις, δυστυχώς η Γαλλία και πάλι αισθάνθηκε ενοχλημένη μ’ αυτή τη συμφωνία. Τότε είπα, “γιατί επιμένετε σ’ αυτή την άποψη τόσο πολύ; Έχετε διακαιώματα εδώ; Οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία, οπότε τι κάνετε εσείς εδώ; Εξασκούμε το δικαίωμα μας ως εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, καθώ στην περιοχή βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι.

«Έχουμε τους συντρόφους μας, που είναι στο πλευρό μας. Την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου (όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος). Οπότε θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα τους. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό. Φυσικά βρίσκονται στο σημείο για να βρουν τη δίκαιη θέση τους. Τους ενοχλεί αυτό. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο στην περιοχή και ειδικά το δίκαιο των συντρόφων μας».

Πηγή: CNNTURK