Οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν για τρίτη φορά να ψηφίσουν μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια και τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων και βασικών αντιπάλων, των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον και των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν ολοκλήρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία με το βλέμμα στην αυριανή μέρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον με άκρως παραστατικό τρόπο έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία. Οδηγώντας έναν εκσκαφέα γκρέμισε τον χάρτινο τοίχο του Brexit.

«Την Πέμπτη, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η χώρα να πάρει ένα μηχάνημα όπως αυτό και να απομακρύνει τα σημερινά εμπόδια που έχουμε στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα. Αυτό πρέπει να κάνουμε», είπε ο Τζόνσον.

Διαφορετική στάση από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει εστιάσει σε πολιτικές για την αύξηση των δαπανών στην υγεία και την εκπαίδευση. Ο ηγέτης των Εργατικών έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μία σχολική αίθουσα και με τους μαθητές κατασκεύασε χάρτινους ταράνδους.

Τέλος, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον επανέλαβε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Εργατικό Κόμμα για να σταματήσει το Brexit. Βασική προϋπόθεση να απομακρυνθεί από τη ηγεσία τους ο Κόρμπιν.

 

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 28 εδρών στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov, εκτίμηση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του περασμένου μήνα, ότι προβλεπόταν πως οι Τόρις όδευαν σε θρίαμβο και πλειοψηφία 68 εδρών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Συντηρητικοί οδεύουν να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα The Times χθες, Τρίτη.

Το Εργατικό Κόμμα οδεύει να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα, κατά τα ευρήματα της έρευνας όπως αποτυπώνονται στο δημοσίευμα των Τάιμς.

Η YouGov προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων κανένα κόμμα. Αυτό είναι κάτι «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προειδοποίησε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο.

Με βάση την δημοσκόπηση, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) οδεύει να καταλάβει 41 έδρες και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 15.