Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με χάρτες της περιοχής που περιλαμβάνεται στην επίμαχη συμφωνία, έκανε λόγο για  «δική τους υφαλοκρηπίδα».

Όπως είπε, «στην υφαλοκρηπίδα μας κανείς δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί χωρίς την άδειά μας» και προανήγγειλε γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η Ιταλία στηρίζει Κύπρο και Ελλάδα 

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή της Ρώμης.

Σε ότι αφορά τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας, όπως και την πρόσφατη υπογραφή των τουρκολιβυκών «μνημονίων», ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στην συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της».

«Το θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν ήδη τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του περασμένου Ιουνίου και Οκτωβρίου, (αλλά και οι σύνοδοι του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2018), επανέρχεται στο προσκήνιο - και όχι μόνο λόγω του ότι η Άγκυρα παρεμβάλλεται στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε ο Κόντε.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ιταλία «φυσικά θα συνεχίζει να συναινεί με την ευρωπαϊκή στήριξη της Κύπρου - και ως συνέπεια των δυο μνημονίων που, όπως γνωρίζουμε, υπεγράφησαν από την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στους τομείς της ασφάλειας και της οριοθέτησης των αντίστοιχων ΑΟΖ, τις περασμένες ημέρες. Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Είναι άλλο τόσο σημαντικό τα προαναφερθέντα μηνύματα να μην μετατραπούν σε μια συναίνεση για την επιβράδυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης της Λιβύης και σε μια απεριόριστη αναβολή της Συνόδου του Βερολίνου, η οποία χαίρει της στήριξης της Ιταλίας» προσέθεσε ο κ. Κόντε.

Διαβάστε τι σημαίνει η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και τις προεκτάσεις που έχει στα ελληνοτουρκικά: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση στα ελληνοτουρκικά