Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε πως «χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν θα περνάει κανείς απ' αυτό το κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου», αυτό δηλαδή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη.

«Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται απ’ όλο τον κόσμο. Έχουμε αντικριστές ακτές με τη Λιβύη. Η συμφωνία εναρμονίζεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσε να αντιταχθεί η Ελλάδα» , είπε ο Ντονμέζ στην εφημερίδα Sabah.

Υπενθυμίζεται πως από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που προέκυψε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτης φαίνεται ότι η Ε.Ε. αναμένεται να πάρει σαφή θέση, ξεκαθαρίζοντας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι άκυρο και άρα καμία νομική συνέπεια δεν παράγει. Βεβαίως, η οξύτητα της διατύπωσης στο κείμενο συμπερασμάτων θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, επιδιώκει το βέλτιστο δυνατόν, εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει δύο παρεμβάσεις για το ζήτημα: μια απόψε στο δείπνο των ηγετών και μια στην αυριανή συνέχεια της Συνόδου. 

«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε», δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, «καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές με τη Λιβύη, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο και εφάρμοσε, κι αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί.

«Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα χωρίς τη δική μας έγκριση», πρόσθεσε, ενώ είπε με νόημα ότι τόσο εντός, όσο και εκτός κάποιοι ενοχλήθηκαν από το μνημόνιο, κυρίως αυτοί που προέβησαν σε μονομερή βήματα και τώρα το παιχνίδι τους χαλάστηκε.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Η έγνοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκλησή μας για μία δίκαιη λύση ισχύει».

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο, ενώ θα συνεχιστούν και οι έρευνες στα διεθνή ύδατα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στη Λιβύη, σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Διαβάστε τι σημαίνει η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και τις προεκτάσεις που έχει στα ελληνοτουρκικά: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση στα ελληνοτουρκικά