Στην ατζέντα της Συνόδου θα κυριαρχήσουν οι κινήσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την ευρωζώνη και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η χώρα μας θέλει να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης και τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η οποία προς το παρόν δεν είναι στην ατζέντα, ωστόσο το ζήτημα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα για αυτήν την απογευματινή συνάντηση. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία. Η κλιματική ουδετερότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος», δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής, Σαρλ Μισέλ.

Για το ίδιο θέμα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε:

«Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να έχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σήμερα θα συζητήσουμε εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά η ήπειρος που έχει κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τη συζήτηση».

 

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν,δήλωσε, «η κλιματική αλλαγή είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα για αυτήν την απογευματινή συνάντηση. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία. Η κλιματική ουδετερότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος».

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, τόνισε, «θα είναι πραγματικά κακό εάν δεν επιτύχουμε συμφωνία για τον στόχο του 2050».

Τέλος για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας, Αντρέι Μπάμπις , τόνισε, «για μένα είναι σημαντικό να έχουμε την βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα μας σταματήσει στην κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Απλώς θέλουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια για τον κόσμο, για τις επιχειρήσεις, και θέρμανση. Και αυτό είναι προτεραιότητα και θα δω. Δεν αποκλείω τίποτε».

«Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια, χωρίς καθόλου εκπομπές. Και δεν ξέρω γιατί πολλές χώρες έχουν πρόβλημα με αυτό».

«Δεν καταλαβαίνω αυτήν την προσέγγιση , κυρίως από την Αυστρία».

«Εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικό ενεργειακό μίγμα».

«Η ουδετερότητα άνθρακα για την Τσεχική Δημοκρατία θα κοστίσει 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Πώς θα αναγκάσουμε την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία να μειώσουν τις εκπομπές; Αυτό είναι ένα θέμα».

Άλλο φλέγον ζήτημα είναι αυτό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού,ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε:

«Πρέπει να συζητήσουμε για το ύψος των φιλοδοξιών μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πρέπει επίσης να συζητήσουμε την σωστή ισορροπία ανάμεσα στις κλασικές πολιτικές όπως η σύγκλιση και η γεωργία, και τις νέες πολιτικές, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και η καινοτομία».

Με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ να δηλώνει από την πλευρά του, «ορισμένοι θέλουν να πληρώσουν λιγότερα, ορισμένοι θέλουν να πάρουν περισσότερα, άλλοι θέλουν να κάνουν καινούργια πράγματα. Δεν ήμουν ο καλύτερος στα μαθηματικά, αλλά αυτό, μου φαίνεται, δεν βγάζει καλή εξίσωση».

Τέλος για το Brexit που είναι ένα ακόμα φλέγον ζήτημα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε, «Θα αντιμετωπίζω πάντοτε με σεβασμό την επιλογή των ψηφοφόρων. Θα περιμένουμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών».